Dermis – här växer håret

Var sitter hårsäckarna i huden? Hur långt ner i skinnet och hur lång är en hårrot. Frågor som alla människor någon gång funderat på.

Läderhuden eller dermis som den också kallas, är 1-4 mm tunn och förändras mycket långsamt. Via läderhuden kan blodsystemet och hela kroppen nås med ämnen och sjukdomar i läderhuden kan ingå som led i många sjukdomar. Av djurs läderhud görs skinn och läder.
 I detta hudlager finns talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar och nerver. Det finns även körtlar och kollagen och elastin. I dermis finns också processer som håller immunsystemet igång. Och detta immunförsvar är ibland ansvarig för svåra hårsjukdomar med aggressivt håravfall som följd. En stor del av bindväven består av ett nätverk av elastiska och proteinrika fibertrådar som ger huden fasthet och samtidigt elastiska egenskaper.

 Bindväven är både fast och elastiskt tack vare den stora mängden kollagen och elastin som finns i dermis. Tillsammans gör de bindväven seg och läderhuden fantastiskt elastisk.
 Produktionen av kollagen och elastin börjar minska från 30-årsåldern vilket leder till att läderhuden blir mindre flexibel. Så småningom börjar veck bildas som vi ser som rynkor. Men dessa rynkor påverkar inte hårtillväxten och är ingen orsak till håravfall eller tunt hår.

 

Det här inlägget postades i Håravfall, Tunt hår. Bokmärk permalänken.