Fläckvis håravfall – vanligare än vi tror

Fläckvis håravfall (alopecia areata) är en autoimmun sjukdom som kan uppträda var som helst på huvudet – vanligen som runda eller ovala fläckar. Det är inte ovanligt att personer som drabbats har flera fläckar samtidigt och att dessa kan flytta sig till andra ställen på huvudet.

Kroppens eget immunförsvar attackerar av någon okänd anledning derma papillen i hårcellerna och får dom att lämna den anagena växtfasen och släppa hårstrået. Denna process kan vara mycket snabb och det är inte ovanligt att personer kan få en kal fläck inom 24 timmar. Fläcken blir helt kal och ofta lite glansig. Tittar man i en kamera med kraftig förstoring ser man inte hålet där hårstrået kommer upp, det har slutit sig och allt är tomt.

Ju kortare tid man har haft dessa fläckar ju större sannolikhet är det att håret växer tillbaka. Ofta försvinner fläckarna inom 6-12 månader. Men sjukdomen är lömsk och håravfallet kan komma tillbaka inom månader eller många år senare.

En bidragande orsak till utbrotten på denna autoimmuna sjukdom är stress, oro och rökning.

En vanlig behandlingsform är cortisonbehandling, laserbehandling, nålar eller andra kemikalier som skapar en irritation i hårbotten. Då kan immunförsvaret sluta ”låsa upp” hårsäckarna och börja bearbeta den irriterade huden.

 

Det här inlägget postades i Håravfall. Bokmärk permalänken.