Stamceller löser håravfall

Att tappa hår är för alla en traumatisk upplevelse med både skam och dålig självkänsla som resultat. Forskningen har tills för ett par år sedan varit ganska försiktig på området håravfall och dess mekanismer. Fokuseringen har legat på mediciner mot cancer och hjärta kärl sjukdomar.

Men nu har en rad olika oberoende forskningsinstitut runt om i världen börjat med försök kring stamceller och dess inverkan på att minska tunt hår eller håravfall. Forskning kring stamceller inom olika områden inom medicin är väl utvecklat och det finns konstgjorda delar till hjärtat som odlats fram av stamceller.

I hårbotten finns det en mängd stamceller med funktion att tillverka hårceller på människor från dess att de föds. Dessa stamceller är programmerade att starta tillväxten vid en given tidpunkt och dessutom avsluta nyproduktion av hårsäckar då det nått en viss nivå. Mekanismerna för detta är fortfarande okända men lösningen mot håravfall finns definitivt att finna i samband med stamceller så det enda vi kan göra är att hålla tummarna att all forskning går snabbt.

Det här inlägget postades i Håravfall. Bokmärk permalänken.